• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

 • preventief fouilleren amsterdam oost 2014

  Preventief fouilleren Amsterdam Oost

  Stukken die Peter van de Wijngaart heeft verkregen

  Preventief fouilleren cijfers – 11 sep. 2013 11-10
  e-mailnaarvandeWijngaart

  Tijdens de hoorzitting kwam naar voren dat de gemeente het advies van de politie niet openbaar wilde maken. De bezwaarcommissie was redelijk stellig dat de gemeente voor een vervolgzitting deze brieven alsnog moest verstrekken, dat resulteerde in onderstaande brieven. Naar aanleiding van deze openbaarmaking waren de brieven voor de periode daarna veel uitgebreider.

  Brief HBO BM advies VRG
  Bijlage brief advies VRG def

  03122012 Brief advies aan BM VRG’s
  03122012 Bijlage advies VRG’s

  Relevanter was nog dat de bezwaarcommissie van de gemeente vroeg om een toelichting te geven op de aanwijzing van het Amstelstation. Deze aanwijzing had niet plaatsgevonden op basis van numerieke informatie maar enkel op advies van de politie. Daarop kwam de gemeente met de onderstaande brief.

  01072013_Brief JP aan BM Amstelstation

  De bovenstaande brief leverde een beeld op wat op mij over kwam als ontwijkend ten opzichte van de vraag zoals gesteld door de bezwaarcommissie aan de gemeente. Naar aanleiding daarvan heb ik de communicatie opgevraagd tussen de medewerker van de gemeente en de medewerker van de politie die uiteindelijk de brief schreef.

  WOB besluit dhr vd Wijngaart aug 2013

  Een vervolgverzoek aan de politie leverde de specifieke informatie op dat er op het Amstelstation in een jaar tijd welgeteld 1 wapenincident was geweest.

  incidenten Amstelstation

  Mijn indruk was dat de informatie met opzet was achter gehouden door de gemeente. Naar aanleiding daarvan het ik toen de persoonlijke aantekeningen van de medewerker van de gemeente tijdens de hoorzitting opgevraagd. Uit die aantekening bleek dat het verzoek van de commissie inderdaad veel concreter was dan de uiteindelijk in de brief van de politie in eerste instantie verstrekt (laatste alinea van de aantekeningen).

  Aantekeningen hoorzitting van de Wijngaart

  Waar het allemaal om begon was uiteraard om preventief fouilleren een deuk op te laten lopen. Het werd uiteindelijk een spel wat resulteerde in het intrekkingsbesluit voor Amsterdam Oost waarover ik ik per e-mail werd geïnformeerd. Met het verzoek om mijn kant van de ‘deal’ te bevestigen dat ik lopende wob-verzoeken zou intrekken.

  intrekkingsbesluit veiligheidsrisicogebied Oost

  Eén van de wobverzoeken die nog liep was bij de politie naar met een volledig overzicht van alle incidenten, niet alleen in Amsterdam Oost maar ook in de andere gebieden. Ik heb bij de politie aangegeven dat ik toch wel heel nieuwsgierig was naar de resultaten daarvan maar dat ik gezien het late moment (de aangewezen periode liep bijna af) daar niets meer mee zou gaan doen. In overleg met de politie heb ik toen nog onderstaande cijfers gekregen die uiteindelijk denk ik het gebied in Zuidoost ook nog wel eens hadden kunnen laten sneuvelen.

  Wob wapenincidenten_beslissing

  En als toelichting is de notitie waar het van mijn kant mee begonnen is waarschijnlijk nog wel handig om erbij te hebben.

  preventieffouilleren