• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

 • Standaardbrieven

  Standaardbrieven

  De eerste brief in het kader van de Wob, een informatieverzoek, is eenvoudig. Indien je bijvoorbeeld weet dat er een geheim document bestaat, bijvoorbeeld het rapport ideologische misdaad uit 2008, dan vraag je dat document aan. Wij vragen meestal tegelijkertijd de onderliggende stukken en vergelijkbare stukken. Je weet namelijk nooit, vaak wil de overheid stukken die eigenlijk openbaar zijn niet vrijgeven. 

  Na de eerste brief is de brief bij bezwaar een lastiger klus. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat de stukken intern beraad zijn en vol staan met persoonlijke beleidsopvattingen van de ambtenaren. Er geldt dan de omgekeerde bewijslast. Niet de overheid moet aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van intern beraad, maar jij als burger moet aantonen dat er geen sprake is van intern beraad. De bijgevoegde bezwaarschriften dienen dan ook als voorbeeld. Leef je uit is ons devies.

  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar het case-screening instrument
  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar preventief fouilleren
  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar de maatregelen rond de G8
  Standaardbrief: de eerste brief in het kader van het onderzoek naar de identificatieplicht
  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar de operatie Ochtendgloren
  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar kraken in de Amsterdamse Pijp
  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar incidenten in Amsterdam Zuid
  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar de Centrale Toetsingscommissie
  De eerste brief in het kader van het onderzoek naar het Europees Arrestatie Bevel