• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.

 • Onderzoek: Uitwisselen van politie informatie tussen Nederland en Duitland G8 Heiligendamm Duitsland

  Onderzoek: Uitwisselen van politie informatie tussen Nederland en Duitland in het kader van de G8 in Heiligendamm in juni 2007

  Bestuursorganen: Alle politieregio’s, de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken en Defensie.

  Datum informatieverzoek: 19 december 2007

  Drie jonge vrouwen gaan op weg om te demonstreren tegen de leiders van de G8 in Heiligendamm, Duitsland. Aan de Duitse grens worden zij tegengehouden en gecontroleerd. Na enkele uren wachten worden zij teruggestuurd, zij worden niet toegelaten tot Duitsland. Volgens de Duitse autoriteiten zouden zij tot den Linken Spektrum behoren. En ze werden er van verdacht aan unfriedlichen Aktionen deel te gaan nemen.

  Een maand eerder waren de vrouwen voor het eerst van hun leven aangehouden tijdens een fietsdemonstratie in Utrecht. Alle deelnemers van de demonstratie werden aangehouden voor het overtreden van een verkeersregel, fietsen op de rijbaan. De regiopolitie Utrecht toonde zich openhartig. Er was een lijst van de demonstranten gefaxt, doorgebeld, gemaild aan de Duitse autoriteiten.

  De lijst werd echter niet openbaar gemaakt omdat deze persoonsgegevens zouden bevatten. Geboortejaar en woonplaats kunnen echter niet gezien worden als persoonsgegevens omdat deze informatie alleen geen enkele informatie verschaft met betrekking tot de identiteit van een individu. De lijst werd vervolgens vrijgegeven, maar de politie Utrecht vermeldde er nu bij dat zij niet verantwoordelijk waren voor het overdragen van de lijst aan de Duitsers.

  Hiervoor moest de KLPD benaderd worden. De KLPD had echter op het eerste informatieverzoek van 19 december 2007 geschreven geen informatie te bezitten. Een hernieuwd informatieverzoek bij de KLPD op 26 juni 2008 werd gevolgd door diverse bezwaren, een tweetal klachten over het overschrijden van de termijnen en het consequent weigeren van antwoord bij zowel de KLPD, het ministerie van Binnenlandse Zaken als de Nationale Ombudsman met uiteindelijk een dossier van 305 pagina’s.

  In het dossier zijn diverse lijsten te vinden en ook correspondentie met de Duitse autoriteiten. Grote delen van de informatie is zwart gemaakt, zelfs data van documenten. Ander korpsen toonden zich openhartiger. De regiopolitie Zeeland maakte een mutatie openbaar waardoor duidelijk wordt dat een aanhouding van een demonstrant in Duitsland aan zijn politiegegevens in Nederland wordt toegevoegd. Friesland maakte een Excel bestand openbaar dat duidelijk maakt dat de politie op de hoogte is wie, waar actief was in Heiligendamm.

  En de politie Brabant Noord maakte een evaluatie van de Raad van Hoofdcommissarissen over de G8-top openbaar. In de evaluatie is sprake van een database, genaamd Ister. De korpschef zegt over de informatie uitwisseling: “Maak in dit soort situaties een afzonderlijk inwinplan met of zonder strategie, maar scheidt in elk geval olifanten van muggen.” Hij vindt operationele informatie belangrijk maar “de scheet van de olifant moet niet onder Ister” vallen.